Čínský klon ovladače pro Xbox360

Přestože kvalita čínských klonů čehokoli je celkem pověstná, odhodlal jsem se na ebay objednat klon gamepadu pro Xbox360. Cena, za níž je tam ke koupi, se pohybuje zhruba mezi 250-300 Kč a to včetně dopravy. Na Bazoši se dá obvykle použitý originální kabelový ovladač pořídit kolem 400 Kč + poštovné, nový je zhruba od 750, takže co je lepší volbou si musí zvážit každý dle svých preferencí. V článku se pokusím dát k dispozici informace k případnému lepšímu rozhodování.


Na začátku článku bych rád upozornil ještě na to, že v nabídce na ebay jsou také varianty klonů, které nemají analogové ovládání LT a RT (plynu a brzdy). Ty jsou pak většinou o cca 50-70 Kč lacinější, šetřit ale na úkor tohoto ovládání dle mne není úplně dobrý nápad. Takže při případném výběru pozor: ten správný klon vypadá téměř stejně jako originál, jen na stříbrném tlačítku ve středu ovladače (Home) chybí logo Xboxu - podívejte se na obrázek výše.

Gamepad není pouze zařízení připojitelné čistě k Xboxu, lze jej připojit jako herní ovladač také k PC. Pro tento účel se v poměru kvality zpracování k ceně jedná podle mého mínění o dost dobrou volbu.

Mechanické provedení

Co se týká provedení gamepadu, jeví se mi zhruba stejně robustní, jako v případě originálu. Je to ale tuším jen věc prvního pohledu, očekávám, že plasty se dříve osahají a budou také podstatně křehčí. Zkrátka nějak podobně, jak je to v případě materiálů stavebnice Lego a jejích klonů. Očekávám také nižší životnost tlačítek a potenciometrů v ovladači. Na druhou stranu originál se nakonec také vyrábí v Číně a těžko říct, co je v klonu použito totožné, co je zkopírované dokonale a co naopak mizerně. Mnoho dílů může nakonec pocházet ze stejné fabriky. Odstavec uzavírám s tím, že jde jen o moje pocity a tušení, pravdu zřejmě odhalí až několik let používání.

Připojení k Xboxu a PC

Po připojení k Xboxu a nějaké době hraní mi ratolesti hlásily, že se s klonem, v porovnání s originálem, ovládají hry tak nějak hůř - v Lego hrách postavy pomalu běhají šikmo do stran. Připojil jsem tedy ovladač k PC a v nastavení kontroloval, co se děje.

Z kopií oken nastavení je vidět, co je příčinou uvedeného problému. Při pohybu křížových ovladačů šikmo do strany se osy nedostávají na konce svých drah. V případě ovladače pro levý palec jsou to oba levé rohy, ovladač pro pravý palec má problémy s dolním levým rohem. Když jsem ovladač zkoušel v rozloženém stavu, polohy omezovány nebyly, vyklopení páček tedy brání pouzdro ovladače. Částečně je možné problém řešit posunutím DPS vůči otvorům, pak ale zase začnou být omezovány jiné rohy ovladačů. Hoši šikmooký hold nezvládli správně nastavit rozsahy potenciometrů tak aby je pouzdro gamepadu neomezovalo.

Definitivně je omezení možné vyřešit zvětšením otvorů pro páčky, je to už ale celkem drastický zásah a pokud bychom to přehnali, nebude krytem zajištěn mechanický doraz páček. V důsledku toho a herního zápalu by pak mohlo hrozit mechanické poškození potenciometrů nebo DPS. Úprava provedená na mém gamepadu má ten důsledek, že při plném naklonění páčky je vzniklou škvírou vidět na elektrické obvody uvnitř gamepadu - velikost otvoru je přitom zvětšena tak, že kurzor levé páčky stále zcela do rohů za všech okolností nejde.

Nakonec bych ještě doplnil, že se nejedná o závadu, která by hraní znemožňovala a mnoho her nebude ani nijak omezovat. Rozhodně je to ale minimálně nepříjemnost a bod, který bude ve prospěch koupě originálního gamepadu. Pokud ale někdo třeba Xbox používá převážně s Kinectem a gamepad má jen na pohyb v menu apod., poslouží mu pro tento účel klon dobře.

Bezdrátová varianta

Po zjištění, že se čínský gamepad dá poměrně dobře použít jsem na ebay pořídil ještě jeho bezdrátovou variantu. Protože k Xboxu máme dva originální bezdrátové ovladače, říkal jsem si, že by nebylo marné mít možnost je připojit i k PC. Kabel pro jejich připojení je nabízen za necelých 200 Kč a bezdrátový gamepad včetně kabelu k PC za necelých 500. S ohledem na to, že jsem potřeboval jeden gamepad pro známé, jsem tedy zvolil gamepad.

Po doručení gamepadu mě čekalo nepříjemné zjištění, že gamepad nejde standardně bezdrátově k Xboxu připojit, je nutné použít přiložený kabel (vysílač). Kabel s vysílačem také není možné použít s originálními Microsoftími gamepady. Tím pádem k PC nyní můžu připojit stále jen ovladač z ebay. Protože je na ebay dostupná i bezdrátová varianta samotného gamepadu bez kabelu s vysílačem, zajímalo by mě, jak by se k Xboxu připojoval ten.

Proti originální verzi pak na tomto ovladači chybí konektory pro Li-Ion článek, dobíjecí kabel i náhlavní soupravu. Baterie lze tedy osadit pouze alkalické, NiMH nebo jiné, velikosti AA.

Co se týká neduhu ohledně omezení rozsahu křížových ovladačů, popisovaného u drátové varianty, v tomto směru se bezdrát chová v podstatě totožně. Je zřejmé, že obě varianty vyrábí nejspíš jedna továrna. Řešení problému bude tím pádem také stejné.

Uvnitř gamepadu

Pokud je libo vidět jak vypadá uvnitř originál od Microsoftu, pohleďte zde:
https://www.ifixit.com/Guide/Xbox+360+Controller+USB+Cord+Replacement/51578

A nyní pohled do nitra čínského klonu gamepadu pro Xbox360: