Instalace MIUIv8 na Redmi 2

Jedná se o kopii příspěvku z fóra MIUIOS.CZ. Sem vkládám, kdyby se z fóra hodlal příspěvek ztratit atp.

Protože jsem si celkem užil, než jsem na Redmi 2 dostal MIUIv8 stable, chci se podělit s ostatními o funkční postup. Je v podstatě obsažen v jiných vláknech fóra, ale tak nějak po částech. Tím pádem je složité se v tom zorientovat, a dohledat vše potřebné. V tomto úvodním článku se pokusím udržovat souhrn potřebných informací a pokud se bude něco měnit, nebo někdo něco relevantního doplní, postup upravím.
Pokud se někomu na Redmi 2 podařilo MIUIv8 dostat bez potíží standardním způsobem, dejte sem, prosím, vědět s informacemi na jakém modelu (HM..811, ..813) z jaké verze na co...

Prozatím nemám zcela jasno v tom, proč uvedený problém nastává. Dle mého názoru připadají v úvahu tyto příčiny:

  • chyba ve sriptu META-IMF/com/google/android/updater-script
  • přítomnost neoriginálního recovery v telefonu (TWRP)
  • neco jiného :)


Obecný postup instalace ROM:

  • pomocí fastboot zaveďte TWRP:
    (popř. je možné TWRP nainstalovat pomocí jiné jeho verze, pokud již na telefonu TWRP je - je ale třeba instalaci ZIP změnit na instalaci obrazu a vybrat jako oddíl pro instalaci možnost RECOVERY)
    - rozbalte stažený soubor "MIUIos.cz_fastboot_toolkit.zip" na disk
    - aktivujte fastboot režim na telefonu (stiskem vol- a power po jeho zapnutí)
    - připojte telefon k PC
    - IMG s TWRP přejmenujte na "twrp.img" a vložte do složky s rozbaleným fastboot
    - spusťte dávku "instalacia_twrp_windows.bat"
    - popř. postupujte dle instrukcí na obrazovce (ty obsahují i předchozí body)
  • zkopírujte balíček k instalaci MIUI na SD (zkontrolujte jeho MD5)
  • vypněte telefon a znovu zapněte do recovery
    - z MIUI dvojhmatem (vol+ a power), z Cyanogenmod trojhmatem (vol+, vol- a power)
  • pomocí TWRP instalujte balíček s MIUI
  • je doporučeno provést Factory Reset (návrat do továrního nastavení / wipe)
  • po instalaci a restartu vydržte až se uspořádají aplikace a systém se spustí
  • snad hotovo - a nebo ne?

Pokud vám tento postup funguje, dál číst nemusíte, protože níže je popsáno řešení pro ty méně šťastné.

Potíž je v tom, že při instalaci neupraveného balíčku se instalace, tedy alespoň v mém případě tomu tak bylo, neprovede - skončí chybou 7, s hlášením, že instalační balíček je pro jiný přístroj (takto to vypadalo na telefonu: screenshot). Problém je v instalačním scriptu, kde je kontrola kompatibility zřejmě provedena bez ohledu na všechny kompatibilní varianty Redmi2 a nainstalované verze Androidu (4.4/5.1/CM13). Řešením je tedy deaktivace kontroly kompatibility odmazáním prvního řádku scriptu. Při instalaci je tedy třeba věnovat zvýšenou pozornost tomu, je-li balíček kompatibilní s přístrojem.

Soubory pro instalaci MIUIv8 stable pro Redmi 2 2GB RAM HM2014811:
Upravený balíček s MIUIv8 stable jsem dal na Google Disk (níže najdete odkaz). Opakuji, že se jedná se o verzi pro Redmi 2 2GB HM2014811! V ZIPu jsem upravil script tak, že jsem v PsPadu odstranil jeho první řádek (kontrolu kompatibility balíčku s telefonem). Pak jsem pro jistotu ověřoval, jestli je archiv (s výjimkou scriptu) shodný s původním souborem, a to tak, že jsem původní i opravený ZIP rozbalil do různých adresářů a jejich obsah porovnal v souborovém manažeru (UnrealCommanderu). Kontrola proběhla v pořádku, samozřejmě s výjimkou souboru se scriptem (asi jsou i jednodušší metody porovnání, avšak mimo moje možnosti či povědomí). Takže pokud upravený balíček stáhnete v původním znění (bez chyb), neměl by být problém.Přesto upozorňuji, že vše děláte na vlastní riziko, a raději si všechny kroky dvakrát zkontrolujte (vč. baterie na 95%+), abyste telefon "nezcihlili".
 




Upravený ZIP s MIUIv8 stable stáhnete tady

Kontrolní součty pro upravený balíček jsou zde:
03421D27925A875C6F5BABFBCA2E9DFF (MD5) / C04C338F7B7FD7F054F098D5F4304846995A3BC1 (SHA-1)

Kontrolu MD5/SHA doporučuji provést (i) po zkopírování na SD kartu do telefonu aby se vyloučil vznik chyby během celého procesu.
Přikládám taky upravený script, kdyby někdo chtěl jen ten. Scriptem je pak třeba přepsat původní, umístěný v ZIPu v cestě META-IMF/com/google/android/updater-script.
 




Pro kontrolu MD5/SHA můžete použít tento prográmek: MD5-SHA-Checksum-Utility

Soubory pro instalaci MIUIv8 stable pro Redmi 2 2GB RAM HM2014813 a jiné modely:
Pro jiné modely než HM2014811 zde prozatím nic nemám, protože takový přístroj nevlastním. Nicméně předpokládám, že postup s úpravou scriptu bude prakticky totožný. Pokud někdo někde zveřejní funkční postup nebo upravený balíček apod., možná sem pak vložím odkazy.

Jiné možnosti jak dostat MIUIv8 do Redmi 2:
V jiném vlákně se po napsání tohoto příspěvku objevil postup, jak v8 do telefonu dostat bez úprav scriptu. Ale vzhledem k tomu, že to znamená instalovat vlastně 3× pokaždé jinou ROM (záleží samozřejmě jaká verze ROM je výchozí), stojí za úvahu, která varianta je schůdnější.

nahasapimapetilon píše:...pomohlo jit postupne. Nejdriv 6.3.31 - prvni 5.1, pak 6.6.17 prvni v MIUI V8 a pak uz sla rovnou V 8.0.2.0.



Odkazy na různé potřebné věci k instalaci MIUI:
Zaváděcí utilita pro fastboot: MIUIos.cz_fastboot_toolkit.zip
Doporučené TWRP: twrp-3.0.2-0-wt88047-20160513.img (verze k instalaci Cyanogenmodu 13; měla by vyhovět pro všechny varianty Redmi2)
TWRP k Redmi 2 4G/WCDMA 2GB RAM (HM2014811, wt88047) s Lolipopem: TWRP..811 (zkoušel jsem instalaci ROM i s touto verzí, skončila také chybou 7)
TWRP k Redmi 2 4G/TD 2GB RAM (HM2014813, wt86047) s Lolipopem: TWRP..813
Neupravené MIUIv8 pro HM2014811, pro HM2014813