Instalace W11 na "nepodporovaná" PC

V tomto článku zaznamenávám postup uvedený WIFTem v diskusi ke  článku na webu DIIT.cz  ohledně této problematiky, který vyšel nedlouho po uvedení Win11. Vzhledem k tomu, že se postup může do budoucna hodit (zatím tu potřebu úplně nemám), dávám to sem, abych to později nemusel dohledávat. Přesto věřím, že podobných návodů bude nepočítaně.

Tak přeci jen existuje relativně jednoduchý řešení, který nevyžaduje modifikaci instalačky a Windows 11 pak jdou nainstalovat i na starší stroj zcela bez UEFI. Možností je několik, všechny používají stejný princip.

1.
Poté, co instalačka nabootuje, ještě než sáhnu na instalátor, spustím zkratkou Shift+F10 příkazový řádek a v něm REGEDIT. Ve větvi
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\
vyrobím nový klíč LabSetup a v něm dvě Dword položky: BypassTPMCheck a BypassSecureBootCheck a obě nastavím na hodnotu 1. Pak můžu v klidu regedit i příkazový řádek zavřít a pokračovat v instalaci, která normálně projde.

2.
Úprava instalačky by spočívala v úpravě souboru boot.wim tak, aby tyhle položky už v registru byly a nemusely se doplňovat dodatečně, což je také relativně jednoduché: rámcově: pomocí dism namountovat index:2 souboru boot.wim do nějakého adresáře, regeditem načíst podregistr SYSTEM z namountovaného adresáře (je ve \WINDOWS\system32\config), udělat v něm výše uvedené změny, podregistr uvolnit a dismem opět odmountovat s parametrem /commit a takto upraveným souborem boot.wim nahradit ten původní. Mám to taky vyzkoušený a funguje to.

3.
Hrubě nejjednodušší (easy peasy) je (aby si to, co se má dát do registru, člověk nemusel pamatovat) přidat si na instalačku soubor třeba LabSetup.reg a v něm toto:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\LabConfig]
"BypassTPMCheck" = dword: 00000001
"BypassSecureBootCheck" = dword: 00000001

To hned po bootu instalačky před samotnou instalací vrazit do registru a je to vyřešený.