Nastavení a obsluha NASu (QNAS TS-410)

Ve firemní síti využíváme NAS typu TS-410 od QNAS. Máme v něm osazeny disky následujícím způsobem: 3x 2TB disk v poli RAID5 (celkem 3664GB) a do volné pozice č.4 hodláme doplnit samostatný disk 2TB pro zálohování nekritických dat. NAS umožňuje také připojení dalšího disku přes rozhraní USB nebo eSATA (NAS má na zadní straně 3x USB2, 2x eSATA a jedno USB2 zepředu).

Na poli RAID máme vytvořeny dva iSCSI disky pro data našich serverů. Přehledný průvodce pro nastavení iSCSI ve Windows Server je na tomto odkazu:
https://www.synology.com/cs-cz/knowledgebase/DSM/tutorial/Virtualization/How_to_use_iSCSI_Targets_on_a_Windows_Server

Kontrola systému souborů
se provádí z umístění Ovládací panel/Nastavení systému/Správce úložišť na kartě Správa oddílů dole v bloku se zobrazením nastavení logických oddílů. Provede se vybráním logického oddílu, který chceme zkontrolovat a stisknutím tlačítka Zkontrolovat systém souborů.

Nastavení úložiště - výběr disku/pole
Pokud chceme definovat, zda mají zálohovaná data být umístěna na bezpečnějším úložišti na polo RAID, nebo naopak na samostatném disku, popř. na externím disku připojeném k NASu, lze to provést v Ovládací panel/Nastavení práv/Sdílené složky na kartě Sdílená složka, kde vybereme ve vlastnostech složky oddíl, na který chceme aby data putovala.

Využití disku
najdeme v Ovládací panel/Nastavení systému/Stav systému na kartě Monitorování zdrojů/Využití disku.