Snižující DC/DC měniče pro nabíjení AKU

V tomto článku popíšu několik nabíjecích modulů, které jsem pořídil na eBay. Postupem času popřípadě doplním i nějaké zkušenosti s provozem, výsledky měření a podobně.

Několik obecných poznámek

Pro všechny moduly, které mají na sobě osazeny víceotáčkové trimry platí, že životnost (spolehlivost) těchto trimrů není nijak závratná. Ponechat tedy na desce tyto trimry a často s nimi manipulovat může mít na svědomí selhání regulace výstupního napětí či proudu a v důsledku zničení napájeného zařízení (v případě dobíjení baterie i její explozi, což hrozí zejména pro Li-Ion články). Pokud tedy požadujeme naprosto spolehlivou funkci, je třeba, pokud to aplikace umožňuje, trimry ideálně nahradit pevnými odpory. Je samozřejmě možné pořídit kvalitnější trimry např. v GES nebo GME, jejich cena ale bude vyšší, než cena samotného modulu. Jejich spolehlivost sice bude určitě vyšší, ale pochybuji, že stoprocentní.

5A CC/CV snižující měnič s USB konektorem a LED zobrazovačem

Nejdříve popíšu dle prvního dojmu asi nejšikovnější modul pro nabíjení, který jsem zatím testoval. S ohledem na jeho parametry je oproti jiným podobným modulům výhodná i jeho cena 3 $ (asi 75 Kč). Jeho základ tvoří regulátor XL4015, a přestože má jen jeden displej, lze na nem zobrazit vstupní i výstupní napětí, výstupní proud a výkon. Lze jej použít jako modul pro dobíjení akumulátorů, jako zdroj napájení s omezením proudu, ale i jako napaječ pro výkonové LED.

S dodaným pidichladičem bych modul raději nezatěžoval na udávaných 5 A, při polovičním proudu 2.5 A (@14 V) se již celkem zahřívá. Za rozumnou mez bych považoval 3 A. Ohledně provozních zkušeností a úpravy chlazení modulu je možné čerpat informace z tohoto návodu na MYSKU.RU. Pozor také na USB výstup: v konektoru není pouhých 5 V, ale nastavené výstupní napětí. To je celkem logické, protože jinak by USB vyžadovalo samostatný regulátor.

Udávané parametry modulu:

  • Vstupní napětí: 5-36 V (pro stabilní fci je doporučeno >6.2 V; měnič sice pracuje již od cca 4.5 V, ale při tak malém napětí nebude fungovat měřidlo a ostatní části napájené stabilizátorem LM317)
  • Výstupní napětí, proud, výkon: 1.25-32 V / 0-5 A / 75 W
  • Účinnost až 96 %
  • Ochrana proti přehřátí, přetížení, zkratu na výstupu
  • Není chráněno proti přepólování na vstupu
  • Signalizace: nabíjení konstantním proudem (rudá LED CC/CV)
    nabíjení konstantním napětím (modrá LED CHARGE)
    nabito - pokles nabíjecího proudu na desetinu (zelená LED FULL)
    zobrazení vstupního napětí (rudá LED IN)
    zobrazení výstupního napětí (rudá LED OUT)
  • Přepínání zobrazení: tlačítko na straně IN (vlevo) provádí zapnutí/vypnutí displeje
    tlačítko na straně OUT (vpravo) přepíná měřenou veličinu (Uin, Uout, I, P, rolování)
  • Kalibrace měření: vstupního napětí, výstupního napětí a proudu
    (pouze v jednom bodě; po stisknutí pravého tlačítka při zobrazení kalibrované veličiny po dobu 2s)

Postup kalibrace (výstupní napětí):

  1. Nastavte zobrazovač tak, aby ukazoval hodnotu výstupního napětí; Stiskněte pravé tlačítko na dobu delší než 2 sekundy, uvolněte jej a LED "OUT" blikáním signalizuje režim kalibrace výstupního napětí.
  2. Stiskněte pravé tlačítko (normální délka stisku), hodnota měřeného napětí roste; Stiskněte levé tlačítko, klesá; Vzhledem k tomu, že krok změny je menší než 0.1 V a minimální zobrazený rozdíl napětí je 0.1 V, je třeba stisknout tlačítko 1-5krát, abyste na displeji zaznamenali změnu o 0.1 V.
  3. Stiskněte pravé tlačítko na dobu delší než 2 sekundy, uvolněte jej a tím režim kalibrace výstupního napětí ukončíte. Všechny parametry jsou nastaveny a zůstanou v paměti i po vypnutí.
  4. Kalibrace vstupního napětí i proudu probíhá obdobně, pouze před kalibrací zobrazíme ten parametr, který chceme kalibrovat. Že kalibrujeme vstupní napětí pak signalizuje blikání levé LED (IN), proud je signalizován blikáním displeje. 

5A CC/CV snižující měnič s dvojitým LED zobrazovačem

Zapojení tohoto měniče je v základu podobné výše popsanému, jen zobrazovač je zhotoven na samostatné DPS a zobrazuje na horním displeji trvale výstupní napětí a na dolním proud.

Proti výše popsanému modulu má, kromě trvalého zobrazení napětí i proudu, několik nevýhod. Především konstrukční uspořádání neumožňuje instalaci chladiče na regulátor XL4015, takže rozumné proudové zatížení je do cca 2 A. Regulační obvod pro omezení proudu je dle prvních dojmů méně precizní (předchozí modul má jedno LM358 navíc), nastavování pomocí trimrů je vzhledem k jejich pozici méně šikovné. Pořizovací cena modulu na eBay je cca 100 Kč (4.9 $).

Pozor na variantu tohoto modulu s displeji, které mají uprostřed dvojtečku. Dva takovéto moduly jsem si pořídil na Aliexpresu a při jejich zprovoznění jsem se nestačil divit: U napětí místo desetinné tečky svítila dvojtečka, u proudu pak desetinná tečka na jiném místě, než kde měla být. Displej navíc svítil velmi slabě (viz obrázek - ve skutečnosti 9.5 V/0.29 A).

Problém je způsoben tím, že v modulu je osazen jiný typ displeje, než se kterým počítá SW nahraný v jeho řídícím obvodu. Jas svědčí o tom, že asi ani HW není přizpůsobený této změně. Trochu jsem se pídil, jak by se dal problém odstranit, a displeje ve stejné velikosti a potřebného zapojení jsem za rozumnou cenu na eBay ani Aliexpresu nenašel. Našel jsem ale o trochu větší displeje, které by mělo jít do modulu osadit. Objednal jsem je tedy, a jakmile mi dojdou a provedu opravu modulů, úpravu zde popíšu: Opravu jsem již provedl, výsledek je úspěšný pouze napůl - zobrazení je nyní OK, jas je sice vyšší, ale pořád nedostatečný.
Je možné, že problém se týká jen několika prodejců (a já měl zrovna to štěstí) a jiní prodávají moduly s dvojtečkou, které mají patřičně upraven firmware a pracují pak bez problémů.
U tohoto (i předchozího) modulu si také nejsem jist tím, jak je chráněný proti zpětnému proudu při dobíjení baterie. V průběhu testování jsem totiž u je jednoho z modulů několikrát provedl odpojení vstupního napětí, aniž bych odpojil dobíjenou baterii. Několik těchto "pokusů" modul přežil bez újmy, ale jednoho dne mi do křemíkového nebe odešel OZ, který reguluje proudové omezení (alespoň předpokládám, že je to on, k opravě se teprve chystám). Při následném pokusu o opravu jsem zjistil, že byl problém pouze v nespolehlivém trimru, OZ je v pořádku.

Modul se také prodává v levnějším provedení (necelé 2$) bez zobrazovacího modulu. Je pak tvořen pouze dolní deskou a potenciometry jsou v provedení s horním šroubem.

Schéma modulu s XL4015 a regulací proudu:

Odkazy na weby o modulech s XL4015:
https://www.rudiswiki.de/wiki9/ArduinoLabPSU2
https://tronic.lk/product/xl4015-constant-currentvoltage-led-display-5a-dc-to-dc-
https://store.zenix.lk/battery-cases-and-connectors/422-xl4015-5a-step-down-adjustable-converter-module-dc-dc-power-supply-buck-converter-lithium-charger-with-led-voltmeter-and-ammete.html
https://www.youtube.com/watch?v=DhLlAg8FfU8

3A snižující měnič s LM2596

Celkem zajímavou alternativou je tento modul, který na rozdíl od výše uvedených disponuje třemi trimry. Trimrem nejblíže k vstupním svorkám lze měnit hodnotu napětí (CV), trimrem nejblíže k LED výstupní proud (CC) a třetím trimrem (tj. prostředním) je možné nastavit, při jakém poklesu nabíjecího proudu bude vyhodnoceno dobití baterie, tj. zhasne LED "CH" a rozsvítí se LED "OK". LED "CC/CV" pak svítí v režimu regulace výstupního proudu.

Schéma zapojení a nějaké další informace o modulu lze najít například ZDE.