VMware ESXi - instalace a údržba

Odkazy na instalační obrazy

Uvedené odkazy většinou vyžadují přihlášení na stránkách VMware, týkají se serverů, které já udržuji (tj. T420 a x3500M2), popř. se jedná o standardní verze ESXi bez proprietálních doplňků. Prozatím nemám odzkoušenu funkčnost nových verzí ESXi (na T420 mám ověřenu v6.5U3, na x3500m2 v 5.5).

DellEMC Custom Image for ESXi 7.0 U1 Install CD (+ výsledky hledání)

Lenovo Custom Image for ESXi 6.7 U3 Install CD (system x)

LENOVO Custom Image for ESXi 7.0 U1 Install CD

ESXi 7.0 U1 Custom Image for Lenovo System x and ThinkSystem

Instalace ESXi na USB disk či SD kartu

How to Run ESXi from a USB Flash Drive
V článku je popsáno jak provést instalaci na USB disk, jak vytvořit a obnovit jeho záložní obraz (naklonovat) a další související věci.

Připojení DATASTORE po přeinstalaci ESXi

Mounting an existing VMFS Datastore on a new ESXi host
Článek řeší také přístup k datastore z Windows či Linuxu. Zatím nemám vyzkoušenu funkčnost tohoto postupu.

Adding pre-existing storage to VMWare ESXi
Bohužel řešení z 2012, asi nebude fungovat pro ESXi6+.

Aktualizace BIOS, iDRAC apod.

Ovladače pro DELL PowerEdge T420

 Poznámky k BIOSu v 2.9.0 pro T420 (PDF) 

Aktualizace pomocí balíčků BIOS_H2KF7_WN64_2.9.0.EXE a iDRAC-with-Lifecycle-Controller_Firmware_0GHF4_WN64_2.65.65.65_A00.EXE:

Po několika neúspěšných pokusech o aktualizaci BIOSu serveru T420 pomocí různých metod se mi nakonec aktualizovat podařilo. Neúspěšně jsem zkoušel aktualizaci z iDRAC, kde se sice načetl EXE balíček aktualizace, správně se zobrazilo i info a verzi v něm obsažené, při pokusu o instalaci ale opakovaně iDRAC pokus ukončil chybovým hlášením. Nepodařilo se mi aktualizovat ani pomocí FreeDOS flešky, systém z ní odmítl bootovat, což ale bylo, jak se později kázalo, nakonec dobře.

Po uvedených pokusech jsem zkusil balíčky vložit na instalační USB s Win10, z toho nabootoval a na první obrazovce instalaci přerušil vyvoláním příkazové řádky (Shift+F10). Přepnul se na disk C: a spustil nejdřív balíček s BIOSem. Spustil se wokenní program (pod FreeDOS by to asi fakt nefungovalo), který po potvrzení, že jako ANO, někam cosi extrahoval a skončil hlášením, že "The Bios image file is succesfully loaded..." a jestli jako chci restartovat. Potvrdil jsem že "Yes". Po restartu mě poněkud zneklidnila úvodní obrazovka, která hlásila BIOS v 1.4.6 (tj. původní), v zápětí se ale teprve spustil vlastní update. Hotovo bylo zhruba za dvě minuty. Po dalším restartu již systém hlásil vytouženou verzi 2.9.0.

Znovu jsem nastartoval z instalačky Win10 a obdobně spustil druhý balíček (iDRAC+LCC). Průběh byl podobný, hlavní rozdíl byl v tom, že extrahování trvalo neskutečně dlouho - asi 12 minut, a v průběhu se ztratilo spojení s konzolou iDRAC na vzdáleném PC. Celá aktualizace tohoto balíčku proběhla pomocí Win64 utility, po jejím ukončení bylo akorát třeba ukončit i instalační program Win10 a tím restartovat (vypnout). Po vytažení flešky (a zasunutí pevných disků, které jsem na začátku pokusů o aktualizaci odpojil) pak již nabootoval instalovaný OS (ESXi) a v iDRAC se bylo možné kochat čísly nových verzí firmwaru.

Vypínání serverů z UPS

Installing the APC Powerchute Network Shutdown software on VMware ESXi hosts

PowerChute Installation Guide (pdf)

Migrace serverů (ESXi > Hyper-V...)

Migrace VM z ESXi do Hyper-V lze provést pomocí utility Microsoft Virtual Machine Converter (MVMC). Je poněkud složitější instalační balíček pro tento program dohledat. Pokud by nefungoval odkaz níže, bude třeba zapátrat pomocí Googlu (vyhledat soubor "mvmc_setup.msi", verze utility by měla být 3.1.0.0). Na OS WinServer2019 je možné utilitu nainstalovat ze Správce serveru (Přidat role, funkce).
https://gist.github.com/rahilwazir/69a750b70348459875cbf40935af02cb
How to Convert VMware VMs to Hyper-V

Pro migraci mezi řešeními od VMware je utilita VMware vCenter Converter Standalone. S její pomocí lze klonovat VM mezi různými servery i konvertovat VM z/do desktopové virtualizace. Dokonce by měla být možná i nějaká spolupráce se systémy Hyper-V.

Ostatní

Základní info o ESXi free a dlouhodobé zkušenosti

Používání funkce virtuálních médií v nástroji iDRAC

Hyper-V vs. VMware: proč jsme si vybrali Hyper-V