Zprovoznění VPNclient na Windows 10

Tento postup vychází z návodu na https://www.ondrej-soukup.cz/2016/01/cisco-vpn-client-na-windows-10/. Na této adrese je postup uveden včetně názorných obrázků. Nicméně ale v návodu chybí body 1 a 2, bez kterých se instalaci VPN klienta nedaří spustit.

Tento postup tedy umožní instalaci VPNclient, Cisco však na svých stránkách doporučuje instalaci nové utility AnyConnect, ta ale zřejmě využívá jiný (licencovaný?) protokol, takže by se zřejmě VPN muselo nadefinovat nové. (https://www.cisco.com/c/en/us/support/security/vpn-client/tsd-products-support-eol-series-home.html)

  1. stažený balík (vpnclient-winx64-msi-5.0.07.0440-k9) rozbalit bez spuštění (v adresáři \\Post01\data\E-mail a WWW\Programy\SÍTĚ_INET\VPN je to již takto připraveno)
  2. klienta instalujeme poklepáním na "vpnclient_setup.msi"
  3. pokud se ale nyní pokusíme klienta nainstalovat, instalace skončí chybovým hlášením "Error 27850. Unable to manage networking..."
  4. řešením je nejdříve nainstalovat utilitu Citrix DNE update. Alternativou Citrixu z jiných postupů je DELL Sonic Wall (soubor GVCInstall64.msi)
  5. nyní již instalace proběhne v pořádku, VPN klient pak lze spustit, nelze ale navázat síťové spojení to končí hlášením: "Secure VPN Connection term... Reason 442: Failed to enable Virtual Adapter"
  6. je třeba provést úpravu klíče "DisplayName" registru: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\CVirtA hodnotu je třeba upravit tak aby začínala "Cisco Systems VPN Ada..." (tj. odmazat začátek: @oem78.inf,%...")
  7. po této úpravě je již možné spojení navázat

Odkazy: 

DELL SonicWall

Cisco VPN Client na cisco.com

Postup Video1

Postup v češtině (ověřeno, funkční)